ostatnio wpadł mi w ręce przepis na pyszną zupkę kalafiorowo kukurydzianą bardzo prostą w przyrządzeniu
składniki:
2 kolby kukurydzy
4 suszone pomidory
kawałek pora
szczypiorek z cebulką
___________________________________
2 liście laurowe
1 ziarenko ziela angielskiego
1 litr mleka roślinnego
1 szklanka bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
1/4 łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
sól
pieprz
______________________________________________________________________________________________________________
Przygotowanie:
kalafior dzielę na małe różyczki, kukurydzę zeskrobuję z kolby, pomidory suszone kroję w kostkę, por w talarki, wrzucam wszystko do garnka i na oliwie z pomidorów podsmażam, dodaję wszystkie przyprawy i podsmażam przez ok 15 min. następnie dolewam mleka i gotuję ok 30 min. Na końcu jak już kalafior jest miękki dodaję bulion i wsypuję posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Gotową zupkę posypuję szczypiorkiem.