VEGE FASOLKA W SOSIE POMODOROWYM

Co powiecie na vege fasolkę w sosie pomidorowym a’la po bretońsku. Przepis prosty w wykonaniu, ale też smaczny i nie potrzeba wielu składników.

Składniki:

  • Szklanka białej fasoli Jaś
  • Pół słoika pasty pomidorowej
  • Majeranek
  • Większa cebula
  • 2 łyżki koncentratu
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • Sól do smaku
  • Sos shoyu dla osób na diecie bezglutenowej dodajemy tamari
  • Troszkę syropu z agawy

Przygotowanie:

Fasole namaczamy najlepiej na noc i gotujemy do miękkości. Podsmażamy cebulę dodajemy majeranek i koncentrat podlewamy tamari i jeszcze chwilę podsmażamy na końcu mieszamy z fasolą, pokrojonym ogórkiem i dolewamy pastę pomidorową, słodzimy i solimy do smaku.

Fasolka w sosie pomidorowym

Tak przygotowaną fasolkę może podawać z kaszą gryczaną niepaloną lub ryżem, można też podać z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!!!