
Jeśli lubicie grillowane potrawy mam dla was przepis na szaszłyki z pieczarek, cukinii i cebuli, które można zrobić w piekarniku. Ważna w tym przepisie jest marynata, co najważniejsze jest prosta do zrobienia, a to ona daje szaszłykom ten wyjątkowy smak. U mnie szaszłyki zastąpiły ziemniaki i nikt nie wstał od stołu głodny 🙂
Składniki na szaszłyki
- Pieczarki
- cukinia
- Cebula
Składniki na marynatę
- 6 łyżek sosu tamari lub sojowego bezglutenowego
- 3 łyżki syropu z agawy lub miód

Sposóbprzygotowaniaszaszłyków i marynaty
Marynata – w misce łączymy ze sobą tamari i syrop z agawy.
Szaszłyki: umyte i pokrojone pieczarki i cukinie wsypujemy do marynaty i dokładnie mieszamy – odstawiamy na 20 – 30 min. W miedzy czasie obieramy i kroimy cebule.
Gotowe warzywa nabijamy na patyczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 min.
Dla smaku można szaszłyki posypać przyprawą do grila.
Smacznego!!!