BEZGLUTENOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

na blaszkę wielkości takiej do tarty:

– 6 jajek
– szklanka mąki kukurydzianej
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
– pół szklanki ksylitolu
– proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki
– pół kilograma śliwek

IMG_7155.JPG

Przygotowanie:

zaczynam od śliwek myje i kroje w kostkę, następnie mieszam ze sobą mąki, proszek do pieczenia i niewielką ilość ksylitolu. Oddzielam żółtka od  białek i ubijam białka trzepaczką dodając stopniowo ksylitol, aż piana będziecsztywna, natomiast żółtka mieszam z mąką. Do ubitych na sztywno białek dodaję pozostałe składniki i delikatnie mieszam następnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układam śliwki delikatnie je wyciskając.

Do rozgrzanego piekarnika (termoobieg) na 180 stopni wkładam ciasto i piekę ok 30 minut.

Smacznego