RAMEN – JAPOŃSKI ROSÓŁ

Długo próbowałam jak zrobić pyszny ramen i w końcu mogę podzielić się z Wami przepisem 🙂

SKŁADNIKI:

  • dwa kawałki wołowiny zrazowej, żeby szybko się podsmażyła i nie była za twarda
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • sos sojowy dla osób, które nie mogą glutenu można użyć tamari
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • papryczka chilli
  • 1-2 ząbków czosnku
  • sól morska do smaku
  • makaron ryżowy (cienkie niteczki)
  • kiełki soi lub rzodkiewki
  • grzyby shitake mogą być suszone
  • olej sezamowy
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE:

Wołowinę kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju sezamowym. W między czasie obieramy i kroimy na większe kawałki warzywa (marchewki i pietruszki) zalewamy wodą dodajemy pokrojona drobno papryczkę, pokrojony drobno czosnek, grzyby shitake, sezam, 3 łyżki oliwy sezamowej i 1/3 – 1/2 szklanki sosu sojowego na końcu dodajemy podsmażoną wołowinę i przyprawimy solą do smaku. Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia na małym ogniu ok 1,5 h. W między czasie przygotowujemy makaron ryżowy i gotujemy jajka na twardo.

Po ugotowaniu przelewamy przez sitko żeby warzywa, grzyby i wołowina były osobno.

SPOSÓB PODANIA:

Układamy pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę, dodajemy wołowinę, pokrojone grzyby shitake, troszkę kiełków, pół ugotowanego jajka i zalewamy gorącym bulionem 🙂

ŻYCZĘ SMACZNEGO