PUDDING Z TAPIOKI Z SOSEM MALINOWYM

Dzisiaj przepis na pyszny deser z tapioki, który zasmakuje każdemu, możne też być drugim śniadaniem.
(Tapiokę otrzymujemy z manioku – rośliny uprawnej, która pochodzi z Brazylii, zawiera lekkostrawne węglowodany i bardzo mało białka, nie zawiera glutenu i cholesterolu.)

SKŁADNIKI NA PUDDING:

1/3 szklanki drobnej tapiokifullsizerender-5

2 szklanki mleka roślinnego

1/4 szklanki syropu klonowego

szczypta soli morskiej

SKŁADNIKI NA SOS MALINOWY:

1 szklanka malin

syrop z agawy (ilość zleży od słodkości malin)

__________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

Tapiokę zalać jedną szklanka mleka i odstawić na godzinę, po upływie tego czasu dolać drugą szklankę, syrop z agawy, szczyptę soli zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok 15 – 20 min, aż tapioka stanie się przeźroczysta i miękka. W między czasie opłukać maliny, i zagotować w małym garnuszku z syropem z agawy.

Tapiokę przelać do miseczek lub słoiczków poczekać chwilkę aż ostygnie i nałożyć sos malinowy, odstawić do lodówki. Na początku tapioka będzie rzadka, ale z czasem zgęstnieje. Podawać schłodzoną z lodówki. 🙂

fullsizerender-4

SMACZNEGO!!!