PIECZONA BRUKSELKA

SKŁADNIKI:

  • brukselka
  • cebula
  • ząbek czosnkuIMG_5761
  • sos sojowy
  • oliwa
  • woda

SKŁADNIKI NA SOS:

  • musztarda
  • sos sojowy
  • tahini (opcjonalnie)
  • syrop z agawy (opcjonalnie)
  • oliwa woda

PRZYGOTOWANIE:

Posiekaną cebulę i czosnek układamy na dnie brytfanny, na to pokrojoną na pół brukselkę, wszystko polewamy sosem sojowym, oliwą i wodą, przykrywamy. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i na 40 min. wkładamy brukselkę do piekarnika, w między czasie przygotowujemy sos łączą ze sobą wszystkie w/w składniki. Po 40 min wyciągamy brukselkę i mieszamy ją z sosem następnie ponownie podpiekamy przez ok 10 min. Podajemy z ryżem brązowym lub kaszą.

SMACZNEGO!!!