Przepis na pizzę bezglutenową i bez laktozy
Jeśli nie tolerujecie glutenu ani laktozy to przepis dla Was. W końcu udało mi się upiec taką pizzę, która jest bez glutenu i oprócz tego bez laktozy, która smakuje jak prawdziwa pizza i cisto jest odpowiednie, a kawałki się nie wyginają po ukrojeniu. Myślę, że tym bardziej będzie smakowała osobom, które nie mogę jeść glutenu ani laktozy, bo sama wiem jak ciężko znaleźć restauracje, która taką pizzę serwuje, a przygotowując pizzę sami zawsze możemy pofantazjować ze składnikami i nakładać wszystko na co mamy ochotę. Więc jeśli masz ochotę na bezglutenową pizzę to jest idealny przepis dla Ciebie.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 2 łyżki oleju rzepakowowego
- Płaska łyżeczka soli
- Szklanka ciepłej wody
Składniki na sos do pizzy:
- Sos pomidorowy w słoiku albo w kartoniku
- 2-3 łyżek syropu agawy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól do smaku
- Organo
- Mozarella bez laktozy luz ser żółty bezlaktozy
- Szynkę parmeńską
- Pomidorki koktajlowe
- I możesz wyda się śmieszne banana 🙂
Sposób przygotowania:
Mieszam ze sobą wszystkie składniki na cisto razem z solą i oliwą, dodaje powoli wodę i mieszam, cisto trzeba wyrobić na kulkę, ale nie może się kleić w razie potrzeby można dosypać mąki gryczanej
Osobno łączę składniki na sos
Wyrobione cisto rozkładam na blaszce do pieczenia bardzo cienko, a żeby była większa wybieram prostokątną blaszkę, bo kto powiedział że pizza musi być okrągła. Na ciasto nakładam sos, ser, szynkę i pokrojone pomidorki oczywiście nie zapominam o bananie :).
Ciasto wkładam do zimnego piekarnika na 200 stopni 20-25 min.
Smacznego!!!