PIERNIKI BEZGLUTENOWE

Jeśli nie upiekliście jeszcze pierników na święta to pomimo, iż do Świąt pozostało niewiele czasu przedstawiam Wam przepis na pierniki korzenne w dodatku bez glutenu, bez laktozy i bez cukru.

Pierniki bezglutenowe

Składniki na pierniki:

  • 3/4 szklanki Mąki ryżowej
  • 1 1/5 szklanki mąki gryczanej
  • Syrop z agawy
  • Przyprawa do pierników
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • Ok 1/2 szklanki ksylitolu
  • Plaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki mleka roślinnego

Bezglutenowe pierniki

Sposób przygotowania Świątecznych pierników:

Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki.

Jajka ucieram z olejem kokosowym dodaje syrop z agawy ilość zależy od stopnia słodkości jaki lubicie, na końcu dodaje troszkę mleka roślinnego. Łącze ze sobą wszystkie składniki i wyrabiam ciasto żeby powstała kulka którą na chwile wkładam do lodówki ok 5 min. Żeby ciasto świeckie kleiło dodaje mąki gryczanej w zależności od potrzeb.

Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pierniczki ja używam foremek kupionych w Pepco dzięki nim pierniczki mają piękne świąteczne kształty.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok 15 min

Pierniki