OGÓRKI MAŁOSOLNE

Jeśli macie ochotę na ogórki małosolne to mam dla Was przepis. Kto nie lubi tych polskich przysmaków :). Przepis składa się z kilku składników. Oprócz tego jest łatwy w przygotowaniu, a ogórki można już próbować 3 dni po przyrządzeniu.

Składniki na ogórki małosolne:

  • 12 sztuk ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 1 litr wody
  • Zestaw do kiszenia z chrzanem i czosnkiem

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, i układamy w naczyniu warstwami. Na dno układam zestaw do kiszenia z kawałkiem chrzanu i 1/4 ząbka czosnku na to ogórki, na ogórki ponownie zestaw do kiszenia z czosnkiem i chrzanem. Na końcu zawsze wkładam zestaw do kiszenia. Wszystko zalewam gorąca osoloną 2 łyżkami stołowymi wodą. Tak przyrządzone ogórki odstawiam na okno. Teraz pozostaje tylko czekać ok 3-4 dni.

Smacznego 😀