Dzisiaj mam dla Was przepis na bezglutenowe naleśniki na mące gryczanej. Kto nie lubi naleśników chyba nie ma takich osób zwłaszcza, że można je podawać na słodko i na słono, a to z czym je zjemy zależy od nas i naszej fantazji w danym momencie 😀. Jeśli jesteś osobom, która nie może glutenu i laktozy to jest to przepis idealny dla Ciebie i mam nadzieję, że Ci posmakują.
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 150 ml mleka roślinnego
- 150 ml wody
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Oliwa od smażenia
Przygotowanie:
Przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ mieszamy ze sobą wszystkie składniki, konsystencja ciasta musi być lejąca. Następnie wylewamy partiami na rozgrzaną patelnie i smażymy, oliwy używam tylko na początku do pierwszego naleśnika.
Gotowe naleśniki ja często podaje z pastą z tuńczyka, sałatka z drobno posiekanego pomidora, ogórek i cebulki lub po prostu na słodko w moim przypadku jest to dżem bez cukrowy.