NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

Jeśli lubicie naleśniki i chcielibyście żeby nie zawierały glutenu ani laktozy to mam dla Was kolejny przepis. Od kiedy moim domu nie możemy jeść potraw zawierających gluten i laktozę to wyszukuję i wymyślam dania, które są szybkie w przygotowaniu, smaczne, a przede wszystkim oparte na łatwo dostępnych składnikach. Dzisiejszy przepis to naleśniki na mące ryżowej proste w przygotowaniu składające się z niewielkiej ilości produktów.

Składniki na naleśniki bezglutenowe:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka syropu z agawy
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz oliwy. Dokładnie mieszamy i tak przygotowane ciasto wylewany na rozgrzaną na patelni niewielką ilość oliwy. Oliwy wystarczy raz użyć do pierwszego naleśnika.

Przygotowane naleśniki podajemy na dwa sposoby wytrawne na przykład z pasta z tuńczyka lub na słodko na przykład z dżemem w zależności od tego na co macie ochotę.

Smacznego 😀