Jeśli lubicie naleśniki i chcielibyście żeby nie zawierały glutenu ani laktozy to mam dla Was kolejny przepis. Od kiedy moim domu nie możemy jeść potraw zawierających gluten i laktozę to wyszukuję i wymyślam dania, które są szybkie w przygotowaniu, smaczne, a przede wszystkim oparte na łatwo dostępnych składnikach. Dzisiejszy przepis to naleśniki na mące ryżowej proste w przygotowaniu składające się z niewielkiej ilości produktów.
Składniki na naleśniki bezglutenowe:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 szklanka wody
- Szczypta soli
- Łyżeczka syropu z agawy
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz oliwy. Dokładnie mieszamy i tak przygotowane ciasto wylewany na rozgrzaną na patelni niewielką ilość oliwy. Oliwy wystarczy raz użyć do pierwszego naleśnika.
Przygotowane naleśniki podajemy na dwa sposoby wytrawne na przykład z pasta z tuńczyka lub na słodko na przykład z dżemem w zależności od tego na co macie ochotę.