HARIRA MAROKAŃSKA

Kolejną z moich ulubionych zup jest harira marokańska, spróbowałam raz w restauracji i stwierdziłam, że muszę taką zrobić 🙂

SKŁADNIKI:

1 cebula

1 marchew

1 szklanka ugotowanej cieciorki

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

1 szklanka zielonej soczewicy

6 pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę lub puszka krojonych pomidorów

kartonik sosu pomidorowego

pęczek pietruszki

przyprawy: imbir (pół łyżeczki, papryka (1 łyżeczka), sól (wg.uznania), cynamon (pół łyżeczki), 2 ziarna ziela angielskiego

___________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

marchew z cebulką kroję w kostkę i podsmażam dodając wszystkie przyprawy następnie dodaje pomidory, sos  i soczewicę jak jest za gęste to dolewam troszkę wody i dodaję posiekaną pietruszkę. Wszystko na wolnym ogniu gotuję ok. 35 min. i na końcu dodaje ugotowaną cieciorkę.

img_1261

SMACZNEGO!!!