Przepis na energetyczną zupę krem, która jest bardzo łatwa do przygotowania, oprócz tego rozgrzeje i doda energii.
Składniki:
- 1 pomarańcze
- 4 małe marchewki
- 1 mała czerwona cebulka
- ¼ małej dyni
- Pół opakowania śmietanki kokosowej
- Imbir świeży- 3 cm korzenia drobno pokrojonego
- Kolendra mielona 1 łyżeczka
- Pół papryczki chili pokrojonej
- Sos tamari 3 duże łyżki
- Sok z połowy cytryny
- Sól 1 łyżeczka
- 2 ząbki czosnku – pokrojone
Posypka:
- garść dowolnych orzechów
- Szczypiorek
- Płatki nori drobno pokrojone
- 1 łyżka sosu tamari – naturalny sos sojowy bezglutenowym
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Obieramy pomarańcze ze skórki, kroimy na ćwiartki
Marchewki myjemy lub obieramy i kroimy na duże kawałki
Dynię ze skórką kroimy nad duże kawałki
Wszystko wkładamy do garnka, dodajemy sól, kolendrę, chili, czosnek i niewielką ilość wody. Gotujemy do miękkości około 20 minut.
Następnie wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy sos tamari, sok z cytryny i śmietankę kokosową , jeśli jest taka potrzeba dodajemy wody , aby uzyskać konsystencję kremu i jeszcze przez chwilę gotujemy.
Posypka z orzechów i płatków nori oraz szczypiorku:
Orzech siekamy na małe kawałki, ja użyłam nerkowców, prażymy na patelni, na koniec dodajemy 3 łyżeczki sosu tamari i 2 łyżeczki soku z cytryny, szybko mieszamy i przekładamy do miseczki.
Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy orzechami, płatkami nori i drobno posiekanym szczypiorkiem