ENERGETYCZNA ZUPA KREM

Przepis na energetyczną zupę krem, która jest bardzo łatwa do przygotowania, oprócz tego rozgrzeje i doda energii.

Składniki:

  • 1 pomarańcze
  • 4 małe marchewki
  • 1 mała czerwona cebulka 
  • ¼ małej dyni
  • Pół opakowania śmietanki kokosowej
  • Imbir świeży- 3 cm korzenia drobno pokrojonego 
  • Kolendra mielona 1 łyżeczka 
  • Pół papryczki chili pokrojonej
  • Sos tamari 3 duże łyżki 
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól 1 łyżeczka 
  • 2 ząbki czosnku – pokrojone

 

Posypka:

  • garść dowolnych orzechów
  • Szczypiorek
  • Płatki nori drobno pokrojone
  • 1 łyżka sosu tamari – naturalny sos sojowy bezglutenowym
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Przygotowanie:

    Obieramy pomarańcze ze skórki, kroimy na ćwiartki

    Marchewki myjemy lub obieramy i kroimy na duże kawałki

    Dynię ze skórką kroimy nad duże kawałki

    Wszystko wkładamy do garnka, dodajemy sól, kolendrę, chili, czosnek i niewielką ilość wody. Gotujemy do miękkości około 20 minut.

    Następnie wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy. 

    Dodajemy sos tamari, sok  z cytryny i śmietankę kokosową , jeśli jest taka potrzeba dodajemy wody , aby uzyskać konsystencję kremu i jeszcze przez chwilę gotujemy.

    Posypka z orzechów i płatków nori oraz szczypiorku:

    Orzech siekamy na małe kawałki, ja użyłam nerkowców, prażymy na patelni, na koniec dodajemy 3 łyżeczki sosu tamari i 2 łyżeczki soku z cytryny, szybko mieszamy i przekładamy do miseczki.

    Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy orzechami, płatkami nori i drobno posiekanym szczypiorkiem