CHIPSY Z JARMUŻU

Jeśli masz ochotę na chipsy, a nie możesz glutenu, który jest w prawie każdej paczce to mam dla Ciebie alternatywę. Chipsy z jarmużu smaczna i zdrowa przekąska, łatwa w przygotowaniu, do której potrzebne są tylko 3 składniki i rozgrzany piekarnik.

Przypomnę tylko, że jarmuż to zielone warzywo z rodziny kapustowatych o długich pomarszczonych liściach bogate w witaminy takie jak C i K, oprócz tego w wapń, potas i sole mineralne. W Polsce niestety częściej używane jako ozdoba talerza, a nie jako składnik do dań.

Składniki:

  • Jarmuż
  • Sól
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Jarmuż myjemy osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki następnie mieszamy z oliwą z oliwek i solą. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy ok 5-10 min. w temperaturze 200 stopni. Pilnujemy żeby się nie spalił.

Jarmuż powinien być chrupiąc jak chipsy. Smacznego!!!