BOCZNIAKI PO KASZUBSKU

Mam dla was alternatywę dla śledzi po kaszubsku są nią boczniaki po kaszubsku smakują rewelacyjnie i jak ktoś nie lubi śledzi są doskonałym zamiennikiem. Ponadto jest to danie bezglutenowe.

Składniki na boczniaki po kaszubsku:

  • 500 g boczniaków
  • 2 małe cebule
  • 8 śliwek suszonych
  • 8 rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżki sosu tamari może być sojowy
  • 1/2 szklanki wody
  • Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Boczniaki po kaszubsku

Przygotowanie boczniaków po kaszubsku:

Kroimy boczniaki w paski i podsmażamy (na jak największej patelni) na oliwie ok 5 min następnie odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy z powrotem na patelnie i dodajemy pokrojona w piórka cebule z pokrojonymi śliwkami i rodzynkami. Podsmażamy kolejne 5 min i dodajemy pozostałe składniki dokładnie mieszamy i dusimy ok 10-15 min. Smak musi byś słodko ostro kwaśny. Jeśli smak będzie za mało kwasy na końcu możemy dodać jeszcze octu jabłkowego.