U mnie od zawsze tradycją było, że na święta musi być bigos. Gotuję go tylko dwa razy w roku. Kiedyś z mięsem i kiełbasą, ale od kiedy odkryłam tempeh mój bigos jest wegetariański.
Składniki na bigos:
- 2,5 kg dobrej kiszonej kapusty
- 10 suszonych śliwek
- 2 x tempeh najlepiej smażony
- Majeranek
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela anigielskiego
- Sólvi ksylitol do smaku
- 2 koncentraty pomidorowe
- Duża garść suszonych grzybów
- Tamari lub shoyu
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną wkładam do dużego garnka, zalewam wodą dodaję liście laurowe pieprz i ziele angielskie oraz śliwki, gotuje. Dodaję wcześniej podgotowane grzybki i tempeh, który najpierw podsmażyłam z tamari, cebulką i majerankiem. Wszystko długo gotuje ok 2 godzin dodaje koncentrat, sól i ksylitol do smaku, następnie bigos jeszcze koło godziny się podgotowuje. Bigos im więcej razy odgrzewany tym pyszniejszy.
Co to jest Tempeh?
Jeden ze składników kuchni indonezyjskiej, który wytwarza się z ziaren soi poddawanych fermentacji. Tempeh posiada wysokie wartości odżywcze. Dla wegan i wegetarian zamiennik nabiału oraz mięsa.