BIGOS WEGETARIAŃSKI

U mnie od zawsze tradycją było, że na święta musi być bigos. Gotuję go tylko dwa razy w roku. Kiedyś z mięsem i kiełbasą, ale od kiedy odkryłam tempeh mój bigos jest wegetariański.

Składniki na bigos:

  • 2,5 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 x tempeh najlepiej smażony
  • Majeranek
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela anigielskiego
  • Sólvi ksylitol do smaku
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • Duża garść suszonych grzybów
  • Tamari lub shoyu

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną wkładam do dużego garnka, zalewam wodą dodaję liście laurowe pieprz i ziele angielskie oraz śliwki, gotuje. Dodaję wcześniej podgotowane grzybki i tempeh, który najpierw podsmażyłam z tamari, cebulką i majerankiem. Wszystko długo gotuje ok 2 godzin dodaje koncentrat, sól i ksylitol do smaku, następnie bigos jeszcze koło godziny się podgotowuje. Bigos im więcej razy odgrzewany tym pyszniejszy.

Co to jest Tempeh?

Jeden ze składników kuchni indonezyjskiej, który wytwarza się z ziaren soi poddawanych fermentacji. Tempeh posiada wysokie wartości odżywcze. Dla wegan i wegetarian zamiennik nabiału oraz mięsa.