Zbliżają się Święta Wielkanocne w związku z tym mam dla Was przepis na bezglutenowy zakwas na żurek z mąki ryżowej. Prosty w przygotowaniu, ale swoje musi odstać od 5-7 dni.

Składniki na bezglutenowy żurek z mąki ryżowej:
- 5 łyżek mąki ryżowej bezglutenowej
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki wody z kapusty kiszonej lub ogórków (jeżeli nie dodamy to trochę dłużej będzie trwała fermentacja)
- 1 litr wody
Przygotowanie bezglutenowego zakwasu:
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, czosnek, który dodajemy wyciskamy przez praskę. Zakwas na żurek odstawiamy na 5-7 dni pamiętając o tym, aby raz dziennie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Przykrywamy gazą lub jeżeli nie mamy jej pod ręką może być talerzyk, żeby dochodziło powietrze.