BEZGLUTENOWY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ

Dzisiaj mam dla Was przepis na delikatny bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej niepalonej łatwy w przygotowaniu bez mąki drożdży i zakwasu, zastanawiacie się czy to możliwe, a jednak 🙂

SKŁADNIKI

0,5 kg kaszy gryczanej nie palonej
3 szklanki wody + ok. szklanki na dolanie rano
2 łyżeczki soli

można również dodać siemię lniane, słonecznik lub dynię

PRZYGOTOWANIE:

kaszę zalewam na co wodą, rano jeżeli kasza wypiła wodę to dolewam tak żeby przykryć kaszę i odstawiam do końca dnia. Wieczorem odlewam za dużą ilość wody, która jest powyżej kaszy i miksuję razem z solą, przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (polecam dwustronnie sylikonowany wtedy po upieczeniu łatwiej z niego wyjąć chleb) i odstawiamy w piekarniku na całą noc. Rano włączamy piekarnik na 200 stopni – termoobieg i pieczemy ok 55-60 min.

img_4152