BEZGLUTENOWE KOPYTKA Z DYNI

Bezglutenowe kopytka

Ze względu na dietę bezglutenową dawno nie jadłam kopytek, ale w końcu chęć spróbowania tego smaku z dzieciństwa zwyciężyła i ot zrobiłam bezglutenowe kopytka z dyni.

Składniki:

1 dyni hokkaido

1 szklanka mąki gryczanej + do podsypania żeby mąka się nie kleiła po wyrobieniu

1/2 szklanki mąki z tapioki opcjonalnie może być ziemniaczana

1 jajko

Łyżeczka lub dwie soli morskiej

Kopytka

Przygotowanie:

Dynie obieramy i kroimy na kawałki następnie solimy i dodajemy troszkę dobrej oliwy i pieczemy w piekarniku 180 stopni ok 40 min.

Dynię po wystygnięciu dusimy, żeby otrzymać konsystencje pure i dodajemy wszystkie składniki jeżeli dynia po upieczeniu byłam mało słona to dodajemy też sól. Wyrabiamy ciasto odrywamy kawałki o rolujemy następnie odcinamy mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu gotujemy ok 8 min. Ja podaje z kapustą koszoną na słodko i smażona cebulką

Kopytka z dyni