Bezglutenowe kopytka
Ze względu na dietę bezglutenową dawno nie jadłam kopytek, ale w końcu chęć spróbowania tego smaku z dzieciństwa zwyciężyła i ot zrobiłam bezglutenowe kopytka z dyni.
Składniki:
1 dyni hokkaido
1 szklanka mąki gryczanej + do podsypania żeby mąka się nie kleiła po wyrobieniu
1/2 szklanki mąki z tapioki opcjonalnie może być ziemniaczana
1 jajko
Łyżeczka lub dwie soli morskiej
Przygotowanie:
Dynie obieramy i kroimy na kawałki następnie solimy i dodajemy troszkę dobrej oliwy i pieczemy w piekarniku 180 stopni ok 40 min.
Dynię po wystygnięciu dusimy, żeby otrzymać konsystencje pure i dodajemy wszystkie składniki jeżeli dynia po upieczeniu byłam mało słona to dodajemy też sól. Wyrabiamy ciasto odrywamy kawałki o rolujemy następnie odcinamy mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu gotujemy ok 8 min. Ja podaje z kapustą koszoną na słodko i smażona cebulką