BEZGLUTENOWA FOCCACIA

Tym razem mam dla Was przepis na bezglutenową foccacie jest to prosta do zrobienia, a zarazem pyszna przekąska dla osób, które nie mogą jeść glutenu.

SKŁADNIKI:

  • szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej może być tapioka
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • ok 1 szklanki ciepłej wody

DODATKI:

Według uznania ja dodaje

  • pomidora najlepiej smakuje z polska Limą 🙂
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • sól morska grubo ziarnista
  • oliwa ja dodaje z rzepaku

PRZYGOTOWANIE:

Łączymy ze sobą składniki i wyrabiamy ciasto dodając wody, jeżeli ciasto jest klejące to dodajemy mąki gryczanej tak żeby nie lepiło się do rąk i dało łatwo rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie układamy pokrojone w plasterki pomidory, posypujemy tymiankiem i rozmarynem oraz polewam oliwką. Wkładamy do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu posypujemy solą.

SMACZNEGO 😀