BANANY POD PIERZYNKĄ

Wiem jak ciężko jest znaleźć deser osobom, które nie mogą jeść glutenu ani laktozy. Dlatego proponuje banany pod pierzynką. Deser szybki w przygotowaniu i myślę, że posmakuje każdemu zarówno dzieckiem dzieciom jak i tym starszym łasuchom :).

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 4-5 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

Oddzielamy białka jajek i ubijamy na sztywno dodając stopniowo ksylitol (ilość zależy od tego jak bardzo słodki deser chcemy mieć pamiętając o tym, że banany są słodkie). Banany obieramy i kroimy wzdłuż, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ubite białka nakładamy na banany i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach 10-15 minut. Białka powinny się lekko przyrumienić.

Smacznego 🙂