Bezglutenowy zakwas na żurek

dnia

Zbliżają się Święta Wielkanocne w związku z tym mam dla Was przepis na bezglutenowy zakwas na żurek z mąki ryżowej. Prosty w przygotowaniu, ale swoje musi odstać od 5-7 dni.

Bezglutenowy zakwas na żurek

Składniki na bezglutenowy żurek z mąki ryżowej:

  • 5 łyżek mąki ryżowej bezglutenowej
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki wody z kapusty kiszonej lub ogórków (jeżeli nie dodamy to trochę dłużej będzie trwała fermentacja)
  • 1 litr wody

Przygotowanie bezglutenowego zakwasu:

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, czosnek, który dodajemy wyciskamy przez praskę. Zakwas na żurek odstawiamy na 5-7 dni pamiętając o tym, aby raz dziennie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Przykrywamy gazą lub jeżeli nie mamy jej pod ręką może być talerzyk, żeby dochodziło powietrze.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s