Pierniki bez glutenu i bez laktozy
Pierniki bezglutenowe – jeśli nie możecie jeść potraw zawierających gluten i laktozę to przepis na moje pierniki bezglutenowe i bez laktozy jest idealny. Ponadto można je piec przed samymi świetami, bo od razu są smaczne. Oprócz tego moje pierniki nie zawierają cukru wiec są smaczne i zdrowe.
Składniki na pierniki bezglutenowe
- 3/4 szklanki Mąki ryżowej
- 1 1/5 szklanki mąki gryczanej
- Syrop z agawy
- Przyprawa do pierników
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 2 jajka
- Ok 1/2 szklanki ksylitolu
- Plaska łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- Pół szklanki mleka roślinnego
Sposób przygotowania pierników bez glutenowych:
Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki.
Jajka ucieram z olejem kokosowym dodaje syrop z agawy ilość zależy od stopnia słodkości jaki lubicie, na końcu dodaje troszkę mleka roślinnego. Łącze ze sobą wszystkie składniki i wyrabiam ciasto żeby powstała kulka którą na chwile wkładam do lodówki ok 5 min. Żeby ciasto świeckie kleiło dodaje mąki gryczanej w zależności od potrzeb.
Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pierniczki ja używam foremek kupionych w Pepco dzięki nim pierniczki mają piękne świąteczne kształty.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok 15 min